Avokádó-Céklataco
A sűrű krémleves után szerintem egy taco megpakolva minden
földi jóval, kitűnő főfogás.
A taco egy hagyományos mexikói étel, mely kukorica- vagy
búzalisztből készült trotillába hajtott nálunk zöldséges töltelék. A taco szó
jelentése "dugó" vagy "köteg", ami arra utal, hogy a
tortilla tésztát teletömik a belevaló töltelékkel. Itt is a fantáziára van
bízva, hogy mi kerül bele.
Hozzávalók
3 közepes méretű cékla
2 érett avokádó
Balzsamecet
Kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
Növényi tejföl
Só, bors
Citromlé
A céklát jól megmostam, és egy tepsiben só ágyra
állítottam.190 fokos sütőben 1 óra hosszáig sütöttem. Amikor elkészült
meghámoztam és hasábokra vágtam, kakukkfűvel, sóval, borssal és balzsamecettel
ízesítettem. Ebben a keverékben állt addig, amíg a tészta és az avokádókrém el
nem készült.
Az érett avokádót kikanalaztam, citromlevet, zúzott
fokhagymát, sót, borsot, növényi tejfölt tettem hozzá és krémesre
turmixoltam.(aki szeretne még koriander zöldet is vághat bele)
Lepény
150 g liszt
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
50 g zabkorpa
1/2 teáskanál só
150 ml langyos víz
A lisztbe bele kevertem a sót, és apránként öntöttem
hozzá a langyos vizet és gyúrtam össze. Lehet, hogy kicsit kevesebb, vagy
kicsit több vizet vesz fel. A cél az, hogy a tésztád kellemesen ruganyos
legyen, de egyáltalán ne legyen ragacsos. Jó alaposan kidolgoztam a tésztát –
ajánlatos legalább 10 percig gyúrni kézzel, vagy dagaszthatod géppel is. Utána
20-25 percig szobahőmérsékleten pihentettem. Szorosan lefedve vagy nedves
ruhával letakarva, hogy ne száradjon ki a tészta. Utána újra átgyúrtam egy kicsit
és 7 golyót szaggattam belőle. Enyhén lisztezett felületen nyújtottam ki. Forró
serpenyőbe teszem és sütés közben kevés vízzel megspriccelem, így szépen
felhólyagosodnak a tészták. A serpenyőből kivéve egy ecset segítségével kicsit
megkenem kókuszolajjal és konyharuhával letakarom, hogy a saját gőzétől puha
legyen a tészta.
A megsült tésztákat kör alakúra kivágtam és megtöltöttem a hasábokra vágott céklával, majd a tetejére tettem az avokádókrémet és frissen őrölt borssal meghintettem